Savoir-vivre przy stole

PROGRAM

Savoir-vivre przy stole

Co to jest?

Wykład lub połączenie wykładu z warsztatami

O czym to jest?

To lista zagadnień, które omawiam:
Jakie są rodzaje przyjęć?
Jak nakrywa się stół?
Jakie są rodzaje sztućców i jak się ich używa?
Do czego służą poszczególne talerze?
Jakie kieliszki dobieramy do jakich alkoholi?
Wino, aperitif, digestif czyli alkohole, które towarzyszą jedzeniu.
Jak używać serwety i do czego nie służy?
Jak komponuje się menu w restauracji oraz na przyjęciu?
Jak obsługuje nas kelner?
Jak elegancko jeść trudne dania?
Jak wznosi się toast?
Podstawowe informacje na temat serów.
Najważniejsze informacje o kawie i herbacie.
Jak wyreżyserować spotkanie przy stole?
Jakie są obowiązki gospodarza przyjęcia?
Jak rozsadzić gości przy stole?
O czym rozmawiać przy stole?
Eleganckie i nieeleganckie zachowania podczas jedzenia.
Jak z klasą korzystać ze szwedzkiego stołu?
Jak prowadzić spotkania biznesowe przy stole?
Jak elegancko zapłacić rachunek?

Jak przebiega takie spotkanie?

Zaczynam od opowiedzenia o najważniejszych zasadach savoir-vivre’u przy stole. Następnie razem z uczestnikami warsztatów przygotowujemy stół. Ostatnią częścią spotkania jest wspólny obiad lub kolacja, w czasie którego kontynuujemy rozmowę o zasadach zachowania przy stole i sposobach radzenia sobie z trudnymi daniami (jeśli takie zostały podane).

Jeśli program odbywa się w ramach wyjazdu i w porze popołudniowej, po przygotowaniu stołu uczestnicy idą się przebrać i wracają na kolację w strojach wieczorowych.

Ile osób może wziąć udział w takim spotkaniu?

Optymalnie – kilkanaście. Jeśli uczestników jest więcej niż 40, to zatrudniam do prowadzenia warsztatów asystenta. W takiej sytuacji możemy bez trudu przeprowadzić część wykładową i warsztatową, ale swobodna rozmowa przy stole podczas jedzenia będzie już niemożliwa.

Jakie są wymagania organizacyjne?

  • projektor (wejście HDMI) i ekran,
  • nagłośnienie (w wybranych przypadkach),
  • ustalenie menu i wyboru win z restauracja/hotelem lub firmą cateringową,
  • stoły,
  • zastawa stołowa (zależy od wybranego menu, na ogół: talerze do przystawki, zupy, dania głównego, deseru, odpowiednie sztućce, kieliszki do napojów (woda i wina wg wyboru), serwety, obrus + ew. ozdoby (świece, kwiaty)

Czas trwania

wykład – 2 godz., wykład i warsztat – 4 godz.

Bezpłatne konsultacje

Jeśli chcą Państwo porozmawiać o tym, jaki program najlepiej sprawdzi się na Państwa wydarzeniu – zapraszam na 15-minutowe, bezpłatne konsultacje. Chętnie posłucham o Państwa potrzebach oraz oczekiwaniach i zaproponuję najlepsze rozwiązanie!

SZYBKI KONTAKT: +48 793 016 916

Proszę skorzystać z formularza:

    Oświadczam, że zapoznał(em/am) się z Polityką Prywatności, dotyczącą przetwarzania danych osobowych i wyrażam dobrowolną i wyraźną zgodę na przetwarzanie przez firmę Wojciech Sebastian Woclaw WSW moich danych osobowych zawartych w formularzu kontaktowym w celu udzielenia odpowiedzi na przesłaną wiadomość.