
PROGRAM
Towary luksusowe. Degustacja
Co to jest?
Wykład z warsztatami
O czym to jest?
To spotkanie, w czasie którego uczestnicy mogą spróbować wyjątkowych przysmaków. Ich wybór uzależniamy od ich dotychczasowych doświadczeń oraz zainteresowań.
Jak przebiega takie spotkanie?
Przykład: Bliny z kawiorem i szampan
Spotkanie może być połączeniem wykładu, wspólnego gotowania oraz przyjęcia. Możemy rozpocząć od przygotowania ciasta na bliny. Następnie opowiem o najpopularniejszych towarach luksusowych, które pojawiają się na stole, wykwintnych daniach, sztućcach i porcelanie oraz najważniejszych zasadach savoir-vivre’u. W dalszej kolejności uczestnicy mogą przygotować stół, do którego w finale zasiądą. Następnie uczestnicy razem ze mną upieką bliny, które w czasie wspólnego przyjęcia zostaną podane w towarzystwie kawioru oraz szampana.
Ile osób może wziąć udział w takim spotkaniu?
Optymalnie — do dwunastu. W przypadku większych grup będę potrzebował pomocy asystenta i obsługi kelnerskiej.
Jakie są wymagania organizacyjne?
- projektor (wejście HDMI) i ekran,
- nagłośnienie (w wybranych przypadkach).
Przygotowanie stołu:
- talerze do dania głównego,
- sztućce j.w.,
- kieliszki do napojów (woda i szampan),
- serweta,
- obrus + ew. ozdoby (świece, kwiaty),
- talerz do serwowania kawioru (może być wielkości talerza do dania głównego lub „łódka” do serwowania przekąsek lub ciast; na talerzu przygotujemy posłanie lodowe),
- lód w kostkach.
Stacja gotowania na żywo:
- waga- naczynie do odmierzania ilości płynów- płyta/palnik gazowy,
- garnuszek na mleko,
- miseczka/kubek do ucierania drożdży,
- łyżka,
- miska na ciasto,
- mikser (z rózgą),
- bawełniany ręcznik (2-3 szt),
- patelnia do pieczenia blinów (większych rozmiarów),
- łopatka do przewracania blinów,
- do podawania na stół: miseczka na koperek, miseczka na śmietanę, łyżeczki,
- produkty na bliny (mąka gryczana, mleko, drożdże, jajka, sól),
- kosz na odpady bio,
- łosoś wędzony, śmietana, crème fraiche, koperek,
- kawior,
- szampan.
Czas trwania
ok. 2-3 godz.





Bezpłatne konsultacje
Czy zastanawiają się Państwo, co jeszcze można degustować? Czy taka forma spodoba się Państwa gościom? Czy pasuje do formuły wydarzenia, które Państwo organizują? Zapraszam na 15-minutowe bezpłatne konsultacje. Jeśli powiedzą mi Państwo o swoich wydarzeniu oraz o swoich oczekiwaniach i potrzebach, będę w stanie przedstawić konkretne propozycje.
SZYBKI KONTAKT: +48 793 016 916
Proszę skorzystać z formularza: